top of page

Activiteiten - Jongste kleuters

Activiteiten - Oudste kleuters

Buitenkriebels
Zonder thema
Thema Pasen

De 4 seizoenen

Trek met de kleuters naar buiten aan het begin van het schooljaar, ga samen op zoek naar een plekje waar je een zicht hebt op verschillende onderdelen in de natuur zoals bijvoorbeeld enkele bomen, plantjes, misschien zelfs een stukje van de vijver, … . Zorg ervoor dat je een fototoestel ter beschikking hebt en maak samen met de kleuters een foto van dit stukje natuur. Je drukt de foto achteraf af en bekijkt en bespreekt dit stukje natuur nog een keer. Maar een foto in de zomer, de herfst, de winter en de lente.

Bomen meten

Elke boom is verschillend, de ene dik, de andere dun. De ideale kans om met de kleuters naar buiten te trekken en de bomen te meten. Hoe dik is de ene boom? Welke boom is het dikst? Welke is dunner? De kleuters meten de bomen met verschillende lichaamsdelen, met hun armen, hun verschillende voeten die samen rond de boom gezet en geteld worden, … .

Yoga in de buitenlucht

Voorzie buiten een stukje gras waar je rustig met al je kleuters in een grote cirkel kan gaan zitten. Eventueel kan je werken met plaatsaanduidingen, zodat iedere kleuter makkelijker op een plekje gaat zitten en de kleuters in de kring goed verdeeld zijn. In de kring kan je allerlei knuffels of prenten van de dieren of materialen waar je het over gaat hebben, leggen. Deze knuffels en prenten kunnen op voorhand besproken worden. Dit zorgt ervoor dat de kleuters zich de zaken beter kunnen voorstellen en zich makkelijker kunnen inleven. Onderaan vind je enkele yogakaarten van Helen Purperhart terug, op die manier kan je jou de bewegingen makkelijker voorstellen. Deze kaarten kunnen samen met de kleuters gebruikt worden om de yoga uit te voeren, maar je kan ook gebruik maken van een yogaverhaal. Dit verhaal kan je ook hieronder terugvinden. Door gebruik te maken van een verhaal wordt het geen yoga waar de kleuters voortdurend moeten stilzitten, maar er komen verschillende bewegingsmomenten aan bod. Er wordt voldoende afgewisseld tussen actieve en rustige bewegingen, zodat zowel de rustige als actieve kleuters een oefening hadden die bij hem/haar aansluit.

Meten met natuurlijke materialen

Eerst ga je samen met de kleuters op zoek naar allerlei verschillende natuurlijke materialen zoals takjes, blaadjes of zelfs grassprietjes. Je kan verder aan de slag gaan op twee verschillende manieren:

  • Meten met één natuurlijk materiaal en vervolgens het aantal turven/tellen

  • Meten met verschillende takjes en achteraf tellen.

Mandala's maken

Ga eens op zoek naar allerlei materialen uit de natuur, in de buurt van de school, in de tuin of een groener plekje rondom de school. Laat de kleuters zelf materialen uit de natuur zoeken of uitkiezen en verspreid jullie allemaal over het stuk grond dat je ter beschikking hebt. De kleuters mogen op een creatieve manier aan de slag gaan met de materialen die ze gevonden hebben. Ze mogen hun eigen mandala maken.

Een concert!

Ga eens op zoek naar allerlei materialen uit de natuur in de buurt van de school, in de tuin of een groener plekje rondom de school. Laat de kleuters zelf een natuurlijk materiaal zoeken of uitkiezen en ga allemaal samen in een kring zitten. De leerkracht wordt dirigent en er ontstaat een concert met allerlei natuurlijke materialen!

Insectenzoektocht

Kriebelbeestjes, iets wat kleuters fantastisch vinden. Insectenpotjes is iets wat dus zeker niet mag ontbreken in een kleuterklas. Insecten is iets wat we bijna overal in de natuur kunnen terugvinden. Je kan de kleuters (indien je aan de slag gaat in grote groep) verdelen in kleine groepjes of je laat indien mogelijk, per keer telkens een klein aantal kleuters naar buiten gaan (bv. 4 à 5 kleuters). De kleuters kunnen dan al dan niet in groepjes aan de slag gaan met het zoeken naar de insecten. Wanneer de kleuters een insect gevonden hebben, kunnen ze samen met de leerkracht in de determineertabel op zoek gaan naar wat voor diertje het precies is. Vervolgens kan het insect in een bak gezet worden. Uiteraard is het erg belangrijk dat de insecten ’s avonds weer vrijgelaten worden! Wanneer je de kleuters vertelt dat dit belangrijk is omdat de diertjes anders dood gaan (eventueel ook dat ze later weer diertjes moeten gaan zoeken), vinden ze dit uiteraard oké!

De vergeetachtige kip

De vergeetachtige kip raakte alles kwijt in het park 'Den Dijk'. Gaan jullie mee op zoek naar al haar onderdelen? In de kippenhokjes, verspreid in het park, kunnen jullie alle opdrachten vinden die de vos aan jullie gegeven heeft. Zo kunnen jullie de delen weer verzamelen om vervolgens de kip haar onderdelen weer terug te bezorgen!

Zaaien in de moestuin

Wanneer het wat warmer wordt, de zon al dan niet wat meer begint te schijnen en de lente eraan komt, is het tijd om te zaaien in de moestuin. In kleine groepjes of met de hele klas, in de volle grond of in een grote bak ... . De kleuters krijgen groene vingers en ervaren hoe ze buiten moeten zaaien, hoe het echt in zijn werk gaat. Het groeiproces kan opgevolgd worden, de regen en zon doen hun werk en af en toe kan er geholpen worden met de gieter! De oogst kan later dienen voor een huishoudelijke activiteit!

April 14, 2019

Zoektocht in het kasteel

Tijdens deze activiteit kan het thema ‘Ridders en prinsessen’ geïntroduceerd worden. De kleuters vinden in de klas een brief, een brief van ridder Arthur die door een teletijdmachine verdwaald is. De kleuters gaan in het park ‘Den Dijk’ op zoek naar allerlei materialen die ridder Arthur kunnen helpen zich weer thuis te voelen. Door een hele zoektocht in het park worden er allerlei activiteiten uitgevoerd, die ridder Arthur het gevoel geven dat hij weer in het Middeleeuwen zit.

May 20, 2018

Op bizonjacht

Indianen moeten hun voedsel in de natuur zoeken. Een lekkere bizon, dat is hun favoriete gerecht. Helaas komen die bizons niet zomaar op hun bord te liggen maar moeten ze er zelf achter gaan vangen! Binnen kan je de kleuters al voorbereiden door te vertellen dat het opperhoofd gevraagd heeft om de bizons te gaan vangen. Hoe zouden indianen op zoek gaan naar bizons? Hoe zouden ze de bizons vangen? De indianen gaan op zoek naar bizons door hun sporen te volgen. Ze houden hun pijl en boog of hun speer altijd klaar zodat ze de meteen op de bizon kunnen schieten. Wat erg belangrijk is, is dat de indianen voorzichtig op zoek gaan. Ze sluipen naar de bizon, schuilen achter bomen of struiken zodat de bizon hun niet kan zien en wanneer het juiste moment er is, schieten ze de bizon neer! Er kan gewerkt worden met een houten of kartonnen bizon of een prent van een bizon die opgehangen wordt achter struiken. Uiteraard past een denkbeeldige bizon ook in de fantasiewereld van de kleuters! De kleuters kunnen achteraf nog verder op zoek gaan naar andere sporen in de natuur. Deze kunnen dan besproken worden en eventueel vergeleken worden met de sporen van de bizon.

December 08, 2019

Kerstboom versieren

Voor je start met de activiteit ga je op zoek naar een boom, die gebruikt kan worden als kerstboom. Een echte dennenboom of een gewone boom waar de takken vrij dicht bij de grond hangen, zodat de kleuters er makkelijk aan kunnen. Daarna ga je met de kleuters en een grote doos vol kerstballen op zoek naar de boom. We starten met de lichtjes, de kleuters hangen allemaal samen de lichtjes erin. Daarna krijgen de kleuters de kans om, ieder om de beurt, een kerstbal in de boom te hangen. De leerkracht begint: hij/zij neemt een kerstbal en hangt deze in de boom. Terwijl vertelt de leerkracht aan de kleuters hoe Kerstmis bij zijn/haar thuis gevierd wordt. Wanneer de leerkracht aan de beurt geweest is, is het de beurt van de kleuters. Iedere kleuter kies om de beurt een kerstbal uit en hangt deze in de boom, terwijl vertelt de kleuters hoe hij/zij Kerstmis viert of juist niet. De kleuters spreken over hun eigen ervaringen en ze genieten van de buitenlucht. Wanneer het ’s morgens nog een beetje donker is, kan het onthaal buiten aan de kerstboom gedaan worden waarbij dan ook lichtjes worden aangedaan. Het zorgt voor een gezellige sfeer tijdens de kerstdagen!

Please reload

Thema Ridders en Prinsessen
Thema Indianen
Thema Kerstmis
bottom of page